fredag 8 april 2011

Route 66



Stefan Lindström boendes i Indal planerade att åka Route 66 som är en mycket berömd företeelse, både i sitt hemland och internationellt. Den står som symbol för frihet, folkvandring och enslighet.

Vägen öppnades ursprungligen 1928, även om den inte i sin helhet asfalterades förrän långt senare. Den kom snart att fascinera amerikanarna. 1940 skrev John Steinbeck sin roman Vredens druvor i vilken han skildrar några av de tusentals lantbrukare som vid tiden för den stora depressionen i slutet av 1920-talet bröt upp från sina hem i Kansas och Oklahoma för att söka lyckan i Karlifonien Steinbeck utmålade vägen nästan som en fientlig makt som tömde resenärerna på pengar, kraft och hopp.

Senare skildringar av vägen är kanske inte riktigt så pessimistiska. Den förmodligen mest berömda skildringen är musikern Bobby Troups hyllningssång som manade lyssnarna att "get your kicks on Route 66" ("få en kick av route 66"). En TV-serie på 1960-talet skildrade två unga män som utforskade det amerikanska motorvägsnätet. Även om Jack Kerouac bara förbigående nämner Route 66 i sin bok På drift lyckades den ändå få med lite av stämningen kring beatniks och deras resor.

På 1980-talet upphörde vägen att fungera som officiell motorväg. Mycket av dess sträckning hade blivit över- eller ombyggd till bredare och nyare motorväg. Fortfarande fängslar Route 66 och den är ett mycket populärt turistmål. Filmen ”Cars” (2006) utspelar sig delvis på Route 66.


1 kommentar: