måndag 21 mars 2011

Bengt Lindström


Bengt Karl Erik Lindström, född 3 september 1925 i Storsjö Kapell i Jämtland, död 29 januari 2008 i Sundsvall.
Lindström flyttade till Ramsås i Säbrå kommun 1935. Han tog studentexamen i Härnösand och flyttade 1944 till Stockholm, där han under en kort period studerade vid Konstfack och därefter på Isaac Grünewalds målarskola. Han studerade också i Köpenhamn och Chicago. Från 1948 bodde och verkade han i Paris, där han studerade vid André Lhotes och Fernand Légers målarskolor. Somrarna tillbringde han i Sverige, där han hade en ateljé, i Njurunda utanför Sundsvall och sedan 2004 var permanent bosatt.

1954 hade Lindström sin första separatutställning i Sverige. Det internationella genombrottet kom efter en utställning i Paris 1958.

Lindström arbetade på ett nästan verkstadsliknande sätt som en 1600-talsmålare. Han gjorde fler offentliga verk i form av väggmålningar samt utomhusskulpturen vid Midlanda i Timrå kommun i form av ett stort Y. Hans använder stora färgsjok i grälla färger, ofta föreställande förvridna ansikten.
Här är bild från Bengt Lindströms begravningscermoni i Sundsvalls Stadshus 2008.
Lindström var gift med Michèle Lindström, gallerist från Paris, som på bilden lägger ned sin ros, en sista hälsning, till en mycket stor och älskad man.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar