torsdag 30 juni 2011

Sommarlov


Det här är en bild av mitt äldsta barnbarn, Andreas. Bilden är tagen på försommaren 2001, alltså 10 år sedan. Andreas jobbar idag i Kiruna LKABs gruva. Nu tar vi sommarlov med mina betraktelser. Jag kommer igen till hösten, tror jag. Ha en bra sommar, alla ni som har tittat på mina funderingar, och begrundat mina bilder.

tisdag 21 juni 2011

Skvader


I mitten på 60 talet, fick Skvadern på Norra Berget söta små ungar, De försvann tyvärr nåt år senare. Björn Brånfeldt och Ja, gick på Skvaderjakt, och hittade de små Skvaderungarna, i en trälåda, på vinden, i ett hus på Norra Berget. Man skämdes nog lite, för att ha gömt undan, dessa små Skvadrar. Här lite fakta om Skvadern.....

Skvadern

Tetrao lepus pseudo-hybridus rarissimus L
Håkan Dahlmark var upphovsmannen till legenden om Skvadern. Han var flottningsinspektor på Lövudden vid Indalsälvens mynning och dessutom en känd jägare. Han berättade gärna jakthistorier i glada vänners sällskap på hotell Knaust i Sundsvall. En av historierna handlade om en bevingad hare som Dahlmark påstod sig ha skjutit under en jakt. Han kallade djuret en "Skvader".

Till Dahlmarks födelsedag 1907 bad hans husföreståndarinna Lova Lindahl sin systerson Halvar Frisendahl att göra en målning av Skvadern. Frisendahl komponerade med hjälp av en hare och en tjäder, inköpta på Stora Torget i Sundsvall, en
någorlunda trovärdig korsning som modell för sin målning. Denna pastellmålning blev sedan prototypen för Skvadern.

Före sin död 1912 donerade Håkan Dahlmark målningen till Medelpads fornminnesförening. Därigenom fick den nytillträdda intendenten vid Fornminnesföreningen, sjökaptenen Carl Erik Hammarberg, idén till att skapa en "riktig" skvader.

Uppstoppad Skvader År 1916 träffade han konservator Rudolf Granberg från Granloholm på en utställning i Örnsköldsvik, där Granberg visade sina uppstoppade djur. Hammarberg bad då Granberg att stoppa upp en skvader till fornminnes-föreningen.
År 1918 kunde så Skvadern se

dagens ljus "på riktigt". Den kan man beskåda i en naturaliemonter hos oss i vår musiebyggnad.

n jägare, en konstnär, en intendent och en konservator utgör alltså Skvaderns fyra fantasifulla fäder. Det händer fortfarande varje sommar att förväntansfulla besökare blir besvikna och upprörda vid beskedet att Skvadern aldrig sprungit eller flugit livs levande i de norrländska skogarna.

Vattensalamander


Vi har ett gäng salamandrar, i våran damm. Här är lite fakta.
Det finns två sorters vattensalamandrar i Sverige, den mindre och den större.
Det är modell mindre, som vi har i dammen
Vetenskapligt namn: Mindre: Triturus vulgaris. Större: Triturus cristatus.
Längd: Mindre: upp till 11cm. Större: 11- 18 cm. (Inklusive svans). Honorna är större än hanarna.
Livslängd: Mindre: 6- 8 år. Större: 12- 18 år.
Föda: I vattnet: kräftdjur, vatteninsekter, loppor, grodyngel, salamanderlarver och maskar.
På land: insekter, spindlar, maskar och sniglar.
Lektid: April- juni.
Könsmognad: Hanar: 2- 3 år, honor: 3- 4 år.
Antal ägg: Ca.700.
Biotop: På land: fuktiga miljöer som tex. skogar, skogsbryn, odlad mark och trädgårdar.
I vatten: dammar och små sjöar.
Dvalperiod: Oktober till mars.
Fiender: Fiskar, änder och andra vattensalamandrar. Även människan på grund av förstöring av vattensalamanderns levnadsmiljö.
Status: Mindre: vanlig. Större: hänsynskrävande.

onsdag 15 juni 2011

Badpremiär


Jo visst badade hon, fast det ser förbannat kallt ut. Det var bara 27 grader i poolen.....Det var skönt ialla fall, sade hon efteråt. Premiären var den 10 Juni.

tisdag 14 juni 2011

Månförmörkelse


I kväll kommer månen att förmörkas, förmörkelsen börjar kl. 21. Bör kunna ses här, om det inte är mulet, klockan 23 Vid en total månförmörkelse befinner sig hela den mot solen vända delen av månytan i jordens så kallade kärnskugga, med andra ord är solens direkta ljus mot månen helt blockerat av jordskivan. Ändå blir månen inte fullständigt svart, eftersom en del av solljuset bryts, eller rättare, sprids i jordens atmosfär. På grund av att en större del av ljus med långa våglängder sprids på detta sätt, jämfört med kortare våglängder, så kommer detta indirekta ljus att belysa månen med ett rödaktigt sken, och ge månytan en mörkt rödbrun ton. Månförmörkelsen är slut omkring midnatt.

måndag 13 juni 2011

Linus student


Var på studentkalas häromdagen, mitt barnbarn Linus tog studentexamen. Titta på den stolta mamman till höger, samt flickvännen, antar jag, vilka stolta blickar. För att inte tala om gubben som håller i kameran, han var måhända stoltare. Fint jobbat Linus.

lördag 4 juni 2011

Buick 59


Åkte raggarbil i veckan- Buick 1959 Invicta cab--- Var hur bra som helst

raggare


Raggare – en kort beskrivning

Begreppet raggare är gammalt och står för motorburen ungdom, fylla och bråk men är också, en form av kulturyttring. Ordet raggare tros komma från engelskans rag, bråka och från taxichaufförers och åkares slang i betydelsen att ta extra körning eller extra lass. Namnet kom också av sättet att träffas, pojkarna som sakta åkte i sina bilar, varifrån flickorna raggades upp. Raggare var ursprungligen en manlig medlem i ett raggargäng. Tjejerna kallades raggarbrudar. Intresset för amerikanska bilar, meka med dessa och köra omkring i dem var de viktigaste dragen. De lyssnade på Rock´n Roll, klädde sig i läder och jeans. Raggarnas klassiska tid är i slutet av 50-talet och början av 60-talet. Raggarlivet var ett fritidsnöje som började när man lämnade jobbet på fredagen. Grabbarna hade vanliga jobb som hantverkare, reparatörer, och fabriksarbetare. Flickorna jobbade ofta i affär. En del väntade på jobb och andra var tillfälligt anställda. Men jobb och inkomster var ett måste för att de skulle kunna ha bil. Pojkarnas stora intresse var bilar och teknik. Kvällar och lediga dagar gick åt till att skruva isär och laga motorer, reparera bromsar, svetsa rost och att delge varandra av sina tekniska framsteg. Fredags- och lördagskvällar åkte de runt på stan, de åkte en bit, stannade till och pratade, gled vidare, stannade på ett nytt ställe och pratade lite mer, åkte en ny sväng och ”pissade”, pratade igen och drack öl. Oftast var de bara i stan, men de kunde dra iväg till andra städer eller en festplats. Det var inte ofta de gick in och dansade, de stod på parkeringen och umgicks med varandra. Visst drack raggarna sprit, ofta och mycket, men alkohol är ett traditionellt beståndselement i svensk kultur och även om festandet spelade en stor roll var raggare oftast noga med att ha nykter chaufför till sin bil. I medelklassens ögon var raggarnas ibland öppet, utmanande testande av de vuxnas normer och gränsdragningar mycket provocerande. Att köra stor bil och vara kaxig på helgerna var ungdomarnas sätt att visa sig. Raggare är inte amerikanskt, utan den har svenskarna kommit på själv. Olikt andra ungdomskulturer har raggarkulturen varit seglivad. Samtidigt som andra kulturer växte fram, så levde den kvar, vid sidan av som ett Här är bild av Hans-Göran Engström, året är 1962. Jag har en Ford Fairlaine 1957. Jag är stentuff, Är en liten pojke. Bara 18 år, med nyss taget körkort. Den största skillnaden mellan dagens raggare och den tidens, är att vi hade ganska så nya bilar. Vad har man nu gammelbilar...........

torsdag 2 juni 2011

Regnbåge


En regnbåge är ett optiskt meteorologiskt fenomen som uppträder som ett (nästintill) fullständigt ljusspektrum i form av en båge på himlen då solen lyser på nedfallande regn. Regnbågen är ett mångfärgat spektrum med rött ytterst och lila innerst. De övriga färgerna är (från rött till violett) orange, gul, grön och blå. Olika personer kan se olika antal färger, vissa ser även indigo och andra nyanser. Att indigo ofta ingår i den "officiella" uppräkningen av färger beror dock på att siffran sju historiskt setts som särskilt speciell och lite magisk.

Regnbågen uppträder då det finns regndroppar i luften och solen befinner sig lågt och bakom betraktaren. Klarast lyser regnbågen då halva himlen fortfarande är täckt med mörka moln som avger regn och betraktaren befinner sig under klar himmel. Man kan även se en regnbåge vid vattenfall; genom att själv sprida vattendroppar i luften; ibland i motljus intill moln; eller som vertikala band intill avlägsna regnfronter och fallstrimmor.

Vid mycket få tillfällen kan en regnbåge även uppträda på natten under liknande väderleksförhållanden och med mycket starkt månsken. Människans färgperception är dock begränsad i svagt ljus och regnbågar orsakade av månen ter sig därför som vita. Denna underbart vackra regnbåge är plåtad i Lucksta sommaren 2003....