torsdag 30 juni 2011
Sommarlov
Det här är en bild av mitt äldsta barnbarn, Andreas. Bilden är tagen på försommaren 2001, alltså 10 år sedan. Andreas jobbar idag i Kiruna LKABs gruva. Nu tar vi sommarlov med mina betraktelser. Jag kommer igen till hösten, tror jag. Ha en bra sommar, alla ni som har tittat på mina funderingar, och begrundat mina bilder.
tisdag 21 juni 2011
Skvader
I mitten på 60 talet, fick Skvadern på Norra Berget söta små ungar, De försvann tyvärr nåt år senare. Björn Brånfeldt och Ja, gick på Skvaderjakt, och hittade de små Skvaderungarna, i en trälåda, på vinden, i ett hus på Norra Berget. Man skämdes nog lite, för att ha gömt undan, dessa små Skvadrar. Här lite fakta om Skvadern.....
etrao lepus pseudo-hybridus rarissimus L
ill Dahlmarks födelsedag 1907 bad hans husföreståndarinna Lova Lindahl sin systerson Halvar Frisendahl att göra en målning av Skvadern. Frisendahl komponerade med hjälp av en hare och en tjäder, inköpta på Stora Torget i Sundsvall, en |
öre sin död 1912 donerade Håkan Dahlmark målningen till Medelpads fornminnesförening. Därigenom fick den nytillträdda intendenten vid Fornminnesföreningen, sjökaptenen Carl Erik Hammarberg, idén till att skapa en "riktig" skvader.
r 1916 träffade han konservator Rudolf Granberg från Granloholm på en utställning i Örnsköldsvik, där Granberg visade sina uppstoppade djur. Hammarberg bad då Granberg att stoppa upp en skvader till fornminnes-föreningen. År 1918 kunde så Skvadern se |
dagens ljus "på riktigt". Den kan man beskåda i en naturaliemonter hos oss i vår musiebyggnad.
Vattensalamander
Vi har ett gäng salamandrar, i våran damm. Här är lite fakta.
Det finns två sorters vattensalamandrar i Sverige, den mindre och den större.
Det är modell mindre, som vi har i dammen
Vetenskapligt namn: Mindre: Triturus vulgaris. Större: Triturus cristatus.
Längd: Mindre: upp till 11cm. Större: 11- 18 cm. (Inklusive svans). Honorna är större än hanarna.
Livslängd: Mindre: 6- 8 år. Större: 12- 18 år.
Föda: I vattnet: kräftdjur, vatteninsekter, loppor, grodyngel, salamanderlarver och maskar.
På land: insekter, spindlar, maskar och sniglar.
Lektid: April- juni.
Könsmognad: Hanar: 2- 3 år, honor: 3- 4 år.
Antal ägg: Ca.700.
Biotop: På land: fuktiga miljöer som tex. skogar, skogsbryn, odlad mark och trädgårdar.
I vatten: dammar och små sjöar.
Dvalperiod: Oktober till mars.
Fiender: Fiskar, änder och andra vattensalamandrar. Även människan på grund av förstöring av vattensalamanderns levnadsmiljö.
Status: Mindre: vanlig. Större: hänsynskrävande.
onsdag 15 juni 2011
Badpremiär
tisdag 14 juni 2011
Månförmörkelse
I kväll kommer månen att förmörkas, förmörkelsen börjar kl. 21. Bör kunna ses här, om det inte är mulet, klockan 23 Vid en total månförmörkelse befinner sig hela den mot solen vända delen av månytan i jordens så kallade kärnskugga, med andra ord är solens direkta ljus mot månen helt blockerat av jordskivan. Ändå blir månen inte fullständigt svart, eftersom en del av solljuset bryts, eller rättare, sprids i jordens atmosfär. På grund av att en större del av ljus med långa våglängder sprids på detta sätt, jämfört med kortare våglängder, så kommer detta indirekta ljus att belysa månen med ett rödaktigt sken, och ge månytan en mörkt rödbrun ton. Månförmörkelsen är slut omkring midnatt.
måndag 13 juni 2011
Linus student
lördag 11 juni 2011
lördag 4 juni 2011
raggare
Raggare – en kort beskrivning
torsdag 2 juni 2011
Regnbåge
En regnbåge är ett optiskt meteorologiskt fenomen som uppträder som ett (nästintill) fullständigt ljusspektrum i form av en båge på himlen då solen lyser på nedfallande regn. Regnbågen är ett mångfärgat spektrum med rött ytterst och lila innerst. De övriga färgerna är (från rött till violett) orange, gul, grön och blå. Olika personer kan se olika antal färger, vissa ser även indigo och andra nyanser. Att indigo ofta ingår i den "officiella" uppräkningen av färger beror dock på att siffran sju historiskt setts som särskilt speciell och lite magisk.
Regnbågen uppträder då det finns regndroppar i luften och solen befinner sig lågt och bakom betraktaren. Klarast lyser regnbågen då halva himlen fortfarande är täckt med mörka moln som avger regn och betraktaren befinner sig under klar himmel. Man kan även se en regnbåge vid vattenfall; genom att själv sprida vattendroppar i luften; ibland i motljus intill moln; eller som vertikala band intill avlägsna regnfronter och fallstrimmor.
Vid mycket få tillfällen kan en regnbåge även uppträda på natten under liknande väderleksförhållanden och med mycket starkt månsken. Människans färgperception är dock begränsad i svagt ljus och regnbågar orsakade av månen ter sig därför som vita. Denna underbart vackra regnbåge är plåtad i Lucksta sommaren 2003....